Open Monumentendag – Hervormde Kerk (fotoserie)

De Gereformeerden en Hervormden te Assendelft vormen een federatie sinds 1983. De erediensten worden gehouden in het uit 1893 stammende gebouw van de Hervormden. Er was een ouder gebouw uit 1852 maar door het uitbreken van brand op 17 juli 1893 moest dit vervangen worden. Om die reden bezit de kerk slechts een beperkt aantal voorwerpen uit vroeger eeuwen, waaronder een 17de eeuws tekstbord (1659) en het avondmaalszilver. Deze voorwerpen hebben nog een plaats gehad in het gebouw dat in 1852 wegens bouwvalligheid gesloopt is. Deze kerk was omstreeks 1410 gebouwd en gewijd aan St. Odulphus. In 1582 ging het over in Protestantse handen.

Omdat het kerkgebouw voor een kleiner wordende gemeente te groot werd, is het in 1962 opgedeeld door het plaatsen van een muur. Op de orgelgalerij werd voor de gemeente een kerkzaal ingericht. Het grote orgel bleef behouden, maar werd verplaatst en omgedraaid. Het orgel, dat als grootste orgel in de Zaanstreek bekend staat, bevindt zich daardoor in mogelijk de kleinste kerkzaal van de streek.

Rondom de kerk bevindt zich een begraafplaats die eigendom is van de kerkvoogdij.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.