Inbrekers gaan niet op vakantie! - Buurtpreventie - Whatsapp - Kaaikhof - Parkrijklaan - Saendelft - Assendelft - Zaanstad - Foto: Pascal Fielmich

Inbrekers gaan niet op vakantie!

ASSENDELFT – Het is bijna zover: zomervakantie! Veel mensen gaan op vakantie of dagjes weg. Helaas is de kans dat inbrekers in deze periode toeslaan groter. Onlangs startte de gemeente en politie de zomercampagne ‘Inbrekers gaan niet op vakantie’. Zij werken nauw samen om het aantal inbraken terug te dringen, maar wist je dat je zelf ook veel kunt doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen? (10 Tips)

  1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Je kent je eigen buurt het beste, dus als je het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
  2. Laat als het donker is en je niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
  3. Sluit ramen en deuren goed af, ook als je maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
  4. Heb je een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
  5. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en tablets, uit het zicht.
  6. Heb je struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
  7. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij je woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  8. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
  9. Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
  10. Hang geen adreslabel aan je sleutel(bos).

WhatsApp Buurtpreventie (Samen staan we sterk)

Stichting WABP (Afkorting van: WhatsApp Buurtpreventie) draagt zorg voor de zichtbaarheid en vindbaarheid van de beheerders van een Alarm App groep, zo kunnen leden snel en eenvoudig in contact komen met een beheerder in hun de buurt. Een Alarm App groep is een WhatsApp-groep waar buren elkaar snel op de hoogte kunnen houden van alarmerende situaties zoals een inbraak of een verdacht persoon etc.

Wil je lid worden van een Alarm App groep in jouw buurt? Bekijk de kaart van Noord-Holland (Google Maps), hier kun je jouw buurt opzoeken om te zien of iemand in jouw buurt al een groep is gestart. Wanneer dit het geval is staat er bij de pin in jouw buurt een e-mailadres van de beheerder zodat je contact kunt opnemen om lid te worden. Wil je een groep starten en/of aanmelden? Volg dan de volgende stappen, klik hier (WABP).

Bel altijd eerst 112 en informeer vervolgens je buren via de app.

Waarom is het belangrijk om 112 te bellen?

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan je weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer je dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden!

Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer je getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer je een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkomen. Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen strafbaar zijn.

Er is bij mij ingebroken, wat nu?

Bel 112 als je vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als je aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij je thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader. Ruim daarom de schade nog niet op en wacht tot je de politie gesproken hebt. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons.

Inbrekers gaan niet op vakantie! - Buurtpreventie - Whatsapp - Kaaikhof - Parkrijklaan - Saendelft - Assendelft - Zaanstad - Foto: Pascal Fielmich

Kijk mee met Dit is Assendelft

Hier zie je foto’s van Assendelft, haar inwoners en ondernemers. Het laatste nieuws en de leukste tips.
Volg Dit is Assendelft op Facebook, Twitter, Instagram en kijk mee!

Foto: Pascal Fielmich

Fotograaf Pascal Fielmich / DitisAssendelft.nl

Pascal Fielmich

Fotograaf Pascal Fielmich brengt voor Dit is Assendelft het rustieke lintdorp Assendelft in beeld. Haar evenementen, (ondernemende) bewoners, karakteristieke architectuur en prachtige natuur in de polders, op de dijk en langs de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed).

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.