Zaterdag draaidag bij molen De Paauw - Foto: Pascal Fielmich

Zaterdag draaidag bij molen De Paauw

NAUERNA – Het molenteam van De Paauw heet u zaterdag van harte welkom tijdens de draaidag van de molen. Zij vertellen u graag het verhaal van de hennepkloppers van weleer en over de zeildoekindustrie, die daar nauw mee verweven was.

Historie

Molen De Paauw is een voormalige windmolen. De oorspronkelijke molen werd in 1669 als oliemolen met een dubbel slagwerk gebouwd. De Paauw was een typisch Zaanse stellingmolen, geheel opgetrokken uit hout. De molenschuur waarop de molen zich bevond, werd deels gebruikt als molenaarswoning.

Circa 1896 werd de molen afgebroken. De molenschuur bleef bestaan als woning. Toen de laatste bewoner rond 2007 overleed, ontstond het plan de schuur, inmiddels een gemeentelijk monument, te restaureren en opnieuw van een werkende molen te voorzien. In 2015 werd een eerste stap gezet met het overbrengen van de romp van molen De Haen, oorspronkelijk gebouwd in Benningbroek, naar Nauerna. De Stichting Zaanse Pakhuizen, eigenaar van de molenschuur, heeft het achtkant aangekocht. Dit achtkant had jarenlang bij Abbekerk gestaan in afwachting van hergebruik.

Bij het bouwkundig onderzoek werden geen bruikbare sporen meer aangetroffen van de oorspronkelijke oliemolen en omdat het achtkant te klein is om een dubbel slagwerk te kunnen laten werken, werd besloten De Paauw te herbouwen als hennepklopper. Oorspronkelijk stonden in de omgeving diverse hennepkloppers, maar daarvan bleef geen één behouden. Molen De Paauw is de enige hennepklopper van Nederland.

Bron: Wikipedia

Draaidag molen De Paauw

Datum en tijdstip: Zaterdag 12 januari 2019, 10:00 – 16:00 uur
Locatie: Molen De Paauw, Nauerna 43, 1566 PD Assendelft

Zaterdag draaidag bij molen De Paauw - Foto: Pascal Fielmich

Kijk mee met Dit is Assendelft

Hier zie je foto’s van Assendelft, haar inwoners en ondernemers. Het laatste nieuws en de leukste tips.
Volg Dit is Assendelft op Facebook, Twitter, Instagram en kijk mee!

Foto: Pascal Fielmich

Fotograaf Pascal Fielmich / DitisAssendelft.nl

Pascal Fielmich

Fotograaf Pascal Fielmich brengt voor Dit is Assendelft het rustieke lintdorp Assendelft in beeld. Haar evenementen, (ondernemende) bewoners, karakteristieke architectuur en prachtige natuur in de polders, op de dijk en langs de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed).

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.